Leverpastej med portvinskokta russin

Serverar: 3 portioner

Tid: 2 timmar

ICA Buffé nr 12 2011.

Ingredienser

  • 500 g ungnötslever
  • 1 dl russin
  • 4 msk portvin
  • 1 paket bacon (à 140 g)
  • 1 stor gul lök
  • 1 ask ansjovisfiléer (à 55 g)
  • 250 g fläskfärs
  • ½ msk socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • Salt
  • 1½ tsk vitpeppar
  • Smör
  • Smörgåsgurka till servering
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175°C. Koka upp russin och portvin i en liten kastrull under lock. Ta genast från värmen och låt svalna under lock.
    2. Strimla och stek baconet. Låt rinna av på hushållspapper.
    3. Skala löken. Skär den och levern i bitar. Lägg i matberedare med ansjovis och fläskfärs. Mixa till en grov eller en slät pastej (beroende på hur länge du mixar).
    4. Häll blandningen i en bunke och rör ner russin (samt all vätska), bacon, socker, salt och peppar. Tillsätt mjöl, ägg och grädde och blanda allt riktigt noga.
    5. Smörj och fördela smeten i små ugnssäkra portionsformar à 5 dl. Ställ dem i en stor ugnssäker form.
    6. Fyll den med vatten, nästan ända upp på pastejformarna.
    7. Baka 1 timme och 15 minuter mitt i ugnen. Ta ut och låt kallna.
    8. Servera gärna pastejen i sin form. Servera med inlagd gurka.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben