Libanesisk fiskgratäng - Kibbet Samaak

Serverar: 3-4 portioner

Tid: 45 minuter

Lite annorlunda. En fiskrätt som även den som brukar undvika fisk brukar gilla.

Ingredienser

  • 300 g fiskfiléer (sej, torsk, kolja, hoki etc)
  • 125 g bulghur
  • 3 gula lökar
  • 3 +1 dl vatten
  • 1½ tsk salt
  • saften av en halv citron
  • 1-2 tsk finhackad koriander
  • ½ paket saffran
  • olja till stekning
  • Instruktioner

    Hetta upp vattnet och häll över bulghuren. Låt stå 20 minuter. Ta ur eventuella ben från fisken. Skär i små bitar. Hacka en av lökarna. Skiva de två andra. Lägg den hackade löken i en matberedare och kör tills den är mosig. Tillsätt fiskbitarna och en tsk salt. Kör tills du har en jämn smet. Stanna ibland och peta ner från sidorna.Ställ i kylskåpet en stund. Krossa saffranet och lägg i en kopp. Häll en dl hett vatten över. Lämna en stund att dra. Värm under tiden oljan i en stekpanna och bryn lökringarna tills de fått färg. Häll saffransvattnet över löken. Stäng av värmen. Strö över lite salt. Blanda fisksmeten med bulghur, citron och koriander. Knåda smeten tills den är slät. Tryck ut hälften i en smord ugnsfast form. Fördela lökringarna ovanpå och täck med resten av smeten. Grädda i 200 graders ugn 30-35 minuter. Skär i dekorativa bitar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben