Ett recept på Libanesiskt tunnbröd från en Libanesisk kokbok.
Ingredienser
3-4 dl vatten
½ msk socker
½ msk jäst
1 msk salt
500 g vetemjöl
Instruktioner
Blanda ingredienserna tillsammans, arbeta ihop degen. använd handflatan och pressa degen med rörelser brot från dig tills den är slät.
täck degen och låt den vila i 30 min.
Dela degen i små kulor och låt vila 20 min.
Kavla kulorna platta i 2 cm tjockoch låt dem vila igem i 20 min.
grädda i ugnen 5 min i 250 °C.
Obs! Sockret ger brödet det gulbruna färg under gräddning .
För att nå det äkta Libanesisk bröd. degen måste vila lång tid som det står i receptet.
Under gräddning skall alla bröden blåsa upp sig.
När brödet är färdig låt den kallnar en stund sedan förvaras i plast påse.
Jättegott fast jag råkade blanda alla ingredienser ihop i ett så det där med att jästen ska först blandas ut med vätskan blev lite galet. Men det gick bra ändå och bröden blev jättegoda och de var mättande också. Ska baka dem igen nu!!!! =)
fish_man1684 juli 2009
hur mycket är en halv msk jäst i vanlig jäsT?
maithab13 juli 2009
En halv matsked torrjäst väger 5 gram och det är 12 gram i ett torrjästpaket som motsvarar ett paket vanlig jäst. Så svaret är att det motsvarar knappt ett halvt paket (25 g) vanlig färsk jäst.
Färsk jäst ska, som någon kommenterade, lösas i ljummen degvätska innan de torra ingredienserna tillsätts, medan torrjäst blandas med mjölet innan degvätskan (varm)tillsätts.
lilas25 oktober 2009
Hejsan!
Jättegott bröd! Enkelt att göra dessutom.
Vi fyllde bröden med kebab och grönsaker och det blev supergott. Det får högsta betyg av mej!
Tack för receptet.
Mvh Lilas.
miasjattsy28 december 2010
Jättegott recept =)
Men jag undrar om jag missuppfattat att bröden ska vara 2cm tjocka när man stoppar dem i ugnen?
Mina bröd blev inte som libabröd man köper utan tjockare än pitabröd.
Fast jättegoda :)
Mimoangel_87@hotmail.com23 april 2013
Men 2cm låter tjockt ? För liba bröd är väldigt tunna och jag undrar hur stora ska bollarna vara egentligen som en tomat tex eller?
Jättegott fast jag råkade blanda alla ingredienser ihop i ett så det där med att jästen ska först blandas ut med vätskan blev lite galet. Men det gick bra ändå och bröden blev jättegoda och de var mättande också. Ska baka dem igen nu!!!! =)
hur mycket är en halv msk jäst i vanlig jäsT?
En halv matsked torrjäst väger 5 gram och det är 12 gram i ett torrjästpaket som motsvarar ett paket vanlig jäst. Så svaret är att det motsvarar knappt ett halvt paket (25 g) vanlig färsk jäst. Färsk jäst ska, som någon kommenterade, lösas i ljummen degvätska innan de torra ingredienserna tillsätts, medan torrjäst blandas med mjölet innan degvätskan (varm)tillsätts.
Hejsan! Jättegott bröd! Enkelt att göra dessutom. Vi fyllde bröden med kebab och grönsaker och det blev supergott. Det får högsta betyg av mej! Tack för receptet. Mvh Lilas.
Jättegott recept =) Men jag undrar om jag missuppfattat att bröden ska vara 2cm tjocka när man stoppar dem i ugnen? Mina bröd blev inte som libabröd man köper utan tjockare än pitabröd. Fast jättegoda :)
Men 2cm låter tjockt ? För liba bröd är väldigt tunna och jag undrar hur stora ska bollarna vara egentligen som en tomat tex eller?