Serverar: 30 portioner
Lite tjockt och mjukt, perfekt som matsäcksbröd. Gräddas i torr stekpanna på spisen
Mät upp alla de torra ingredienserna i en bunke. Spara lite rågsikt till utbakningen. Tillsätt övriga ingredienser och rör snabbt samman till en slät men något kladdig deg. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i 30 jämnstora bitar. Forma degbitarna till runda bullar som kavlas ut till ca 20 cm i diameter. I slutet kavlas varje kaka med en kruskavel. Värm en torr stekpanna och grädda kakorna efter hand på medelvärme, ca 2 minuter på varje sida. Stapla de nygräddade kakorna efterhand och täck med en bakduk så att de inte torkar medan de svalnar. Förvara det kalla brödet i lufttät förpackning.
Lyckas med julskinkan
Julskinkan är en av de viktigaste attributen på julbordet för de al...
Hur jag blev matlagare
Förmodligen åt jag för första gången i mitt liv vid nästan sex års åld...
Är detta samma sak som det man kallar Stompa? Det brukar baseras på 5 dl filmjölk, valfritt mjöl, lite bikarbonat och krydda (sirap, brödkryddor).
Ja, det tog ju en stund att göra, och det borde jag ju kunnat lista ut när det står ca 2 minuter på varje sida (=4 min/bröd) och 30 stycken. Summa 2 timmar vid spisen. 10 dl rågsikt räckte inte på långa vägar. Jag hällde i ytterligare 2 direkt och la till ytterligare några dl sammanlagt vid utbakning. Det smakar gott, rätt likt scones, vilket förmodligen beror på att det är liknande ingredienser bl.a. bikarbonaten (som även finns i bakpulver).
Ett tips! Du kanske kan köra tre pannor samtidigt, olika storlekar gör inget, så tar det inte så lång tid. Ska prova detta. Jag har haft ett recept en gång i tiden där man gräddade direkt på plattan, men just nu har jag gasspis så det blir lite svårt.
Hur var det nu med bikarbonat, kan man använda bakpulver istället, och i så fall hur mycket då?
1/2 tsk bikarbonat har samma jäskraft som 1 tsk bakpulver. Källa: VÅR KOK BOK
Hejsan Mellanbellan!! Ditt tunnbröd på spisen blev hur gott som helst så de blir en klar femma