Limelax med asiatisk sås

Serverar: 4 portioner

Friska och syrliga smaker förgyller laxen i denna rätt. Nuoc cham är en vietnamesisk sås. Kaffir-limeblad finns i bland annat Santa Marias sortiment. Du hittar dem, liksom risvinäger och fisksås, på den asiatiska hyllan i välsorterade matbutiker.

Ingredienser

  • 4 portionsbitar laxfilé, á ca 125 g
  • 2 skivade limefrukter
  • 8-10 torkade kaffir-limeblad
  • 1 finhackad röd chili
  • Ca 1 msk ljus soja
  • Salladslök
  • Sockerärter
  • Groddar
  • Nuoc cham-sås
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 strimlad röd chili
  • 1 finstrimlad salladslök
  • 2 msk risvinäger, t ex Blue Dragon
  • 2 msk fisksås
  • 2 msk nypressad limesaft
  • 2 tsk socker
  • Servering
  • Eventuellt nudlar eller ris
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 190 grader.
    2. Lägg laxen i en smord ugnsform. Fördela limeskivor, limeblad och chili över fisken. Ringla över soja. Ugnsstek ca 20 minuter tills fisken är klar.
    3. Skiva salladslöken och blanda med sockerärter och groddar.
    4. Blanda alla ingredienser till såsen och rör tills sockret lösts upp.
    5. Servera laxen tillsammans med salladen och såsen i små skålar som laxen kan dippas i. Servera eventuellt med kokta nudlar eller kokt ris.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben