Friska och syrliga smaker förgyller laxen i denna rätt.
Nuoc cham är en vietnamesisk sås. Kaffir-limeblad finns i bland annat Santa Marias sortiment. Du hittar dem, liksom risvinäger och fisksås, på den asiatiska hyllan i välsorterade matbutiker.
Ingredienser
4 portionsbitar laxfilé, á ca 125 g
2 skivade limefrukter
8-10 torkade kaffir-limeblad
1 finhackad röd chili
Ca 1 msk ljus soja
Salladslök
Sockerärter
Groddar
Nuoc cham-sås
1 pressad vitlöksklyfta
1 strimlad röd chili
1 finstrimlad salladslök
2 msk risvinäger, t ex Blue Dragon
2 msk fisksås
2 msk nypressad limesaft
2 tsk socker
Servering
Eventuellt nudlar eller ris
Instruktioner
- Sätt ugnen på 190 grader.
- Lägg laxen i en smord ugnsform. Fördela limeskivor, limeblad och chili över fisken. Ringla över soja. Ugnsstek ca 20 minuter tills fisken är klar.
- Skiva salladslöken och blanda med sockerärter och groddar.
- Blanda alla ingredienser till såsen och rör tills sockret lösts upp.
- Servera laxen tillsammans med salladen och såsen i små skålar som laxen kan dippas i. Servera eventuellt med kokta nudlar eller kokt ris.
Liknande recept
Kommentarer (0)