Limpa med havregryn och rågflingor

Prova med att skålla grynen kvällen före och sen låt degen kalljäsa

Ingredienser

  • 150 g havregryn
  • 150 g rågflingor
  • 75 g havrekli
  • 1 000 g vatten
  • 50 g jäst
  • 100 g smör & rapsolja
  • 30 g salt
  • 100 g mörk brödsirap
  • 1 250 g vetemjöl special
  • 25 g ljus sirap
  • 50 g vatten
  • 50 g havregryn
  • Instruktioner

    Häll havregryn, rågflingor och havrekli i degblandaren. Koka upp vattnet och slå över. Blanda väl och låt svalna till 37 grader. Smula i jästen och blanda så den löser sig. Blanda i smör & rapsolja, sirap och mjölet. Kör maskinen 8 - 10 minuter. Justera ev med mjöl eller vatten för att få bra konsistens på degen. Tillsättt saltet och kör ytterligare 2 minuter. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, 30 - 45 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 3 lika stora delar. Knåda de lätt. Forma till limpor och låt jäsa på bakpappersklädd plåt (eller i korgar) till dubbel storlek, 30 - 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader och placera en värmetålig skål (eller 1-gångs aluminiumform) nederst i ugnen. Blanda ljus sirap och vattnet. Pensla limporna och strö över havregryn. Koka upp 1 - 2 dl vatten och häll i skålen. Grädda limporna i ca 35 minuter i nedre delen av ugnen. Spreja gärna in vatten 2 - 3 gånger under tiden för att få en fin skorpa. Täck ev med aluminiumfolie om limporna blir för mörka. Låt svalna på galler utan bakduk för knaprig skorpa och med bakduk för mjuk skorpa.

    Liknande recept

    2 h 30 min
    3
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben