Lindas laxgratäng

Serverar: 4 portioner

Man kan göra gratängen extra fin genom att lägga på skalade räkor eller kräftstjärtar innan man brer på osttäcket.

Ingredienser

  • 600-800 g laxfilé, av stjärtbiten
  • Salt
  • Pepparmix
  • ca 150 g chèvre
  • 1 burk crème fraiche (2 dl)
  • ca 5 soltorkade, marinerade tomater
  • 1 msk finhackad färsk dragon eller 1 tsk torkad
  • 1 msk sesamfrön
  • 4 tomater
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk oregano
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 250 grader. 2. Ta bort skinnet och ev ben från laxen. Lägg den i en smord ugnssäker form. Salta och strö på rejält med pepparmix. 3. Skär osten i mindre bitar. Mixa den med crème fraiche tills blandningen är slät och krämig. Strimla väl avrunna marinerade tomater och blanda ner dem tillsammans med dragon. Smaksätt ostkrämen med lite salt och peppar. 4. Bre ostkrämen över laxen. Strö på sesamfrön. Skär bort blomfästet på tomaterna och stick ner vitlöksstrimlor. Krydda med torkad oregano. Lägg tomaterna vid sidan av laxen. 5. Ställ in mitt i ugnen, 15-20 minuter, tills laxen är genomstekt och ytan har fått fin färg. Servera med potatismos. Den som vill kan klicka potatismoset vid sidan av laxen när ca 10 minuter återstår av gratineringen.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    bodilla 21 augusti 2008

    Det här var verkligen gott! Det är alltid gott med färsk lax och det var en bra ide´med täcket av creme fraiche. Man kan ju blanda och ha i lite av varje faktiskt......... Det var gott med tomaterna i som bröt av! Smaskens!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben