God smulpaj med äpplen, farinsocker och kardemummakärnor.
Ingredienser
4 st äpplen
1/2 dl farinsocker
2 tsk kanel
1 tsk kardemummakärnor
100 g smör
1 msk farinsocker
2 dl havregryn
2 1/2 dl vetemjöl
Tillbehör
Vaniljvisp, vispgrädde eller vaniljglass
Instruktioner
Sätt ugnen på 200°. Dela äpplena och skär bort
kärnhusen. Använd gärna en urkärnare men det går att göra med en kniv också.
Skala halvorna och skär dem i klyftor. Lägg klyftorna
i en bunke och blanda dem med farinsocker och kanel.
Stöt kardemummakärnorna i mortel om du inte
har redan malda kärnor. Blanda ner dem i bunken med
äppelklyftor.
Skiva ner smör i en annan bunke. Häll ner farinsocker, havregryn och mjöl. Nyp ihop med fingrarna till en smulig deg.
Sprid ut ungefär 2/3 av smuldeg i botten på formen.
Fördela alla äppelklyftorna ovanpå och överst det sista
av smuldegen. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter.
Servera pajen lite ljummen med vaniljvisp, vispad
grädde eller vaniljglass.