Ljummen dinkel- och rotfruktsallad

Serverar: 4 portioner

Vegetarisk sallad med härlig sötma från rotfrukter och russin, fin sälta från fetaost och citrusfräsch gremolata.

Ingredienser

  • 3 dl hel dinkel
  • 200 g kålrot
  • 2 stora morötter
  • 3 rödbetor
  • 2 palsternackor
  • 2 rödlökar
  • 2 msk russin
  • 2 msk repad, hackad timjan
  • 150 g fetaost
  • ev 1 kruka färsk mynta
  • Olivolja
  • Flingsalt
  • Svartpeppar
  • Gremolata
  • 2 vitlöksklyftor
  • Finrivet skal av 1 citron
  • ½ dl hackad bladpersilja
  • ½ dl olivolja
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225°. Skala och skär rotfrukterna i ca 3 cm stora bitar. Skala och skär löken i grova klyftor. Lägg rotfrukterna i en långpanna. Ringla över 3 msk olivolja och blanda runt. Rosta 30-40 minuter i ugnen, tills de är mjuka. Krydda med 2-3 tsk flingsalt och 2 krm peppar.
    2. Koka undertiden dinkeln enligt anvisningar på förpackningen. Skala och riv vitlöken till gremolatan. Blanda med citronskal och persilja. Rör i oljan. Blanda de varma rotfrukterna med dinkel, russin och timjan. Smaka av med salt och peppar.
    3. Lägg upp i en skål och smula över fetaosten. Garnera ev med mynta. Servera gremolatan till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben