Ljummen dinkel- och rotfruktssallad

Serverar: 4 portioner

Vegetarisk, men man kan även lägga till lite fräst, stark korv eller knaperstekt bacon.

Ingredienser

  • 3 dl hel dinkel
  • 200 g kålrot
  • 2 stora morötter
  • 3 rödbetor (ca 250 g)
  • 2 palsternackor
  • 2 rödlökar
  • 2 msk russin eller 4 strimlade torkade aprikoser
  • 2 msk repad, hackad timjan
  • 150 g fetaost
  • ev 1 kruka färsk mynta
  • olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • Gremolata
  • 2 vitlöksklyftor
  • finrivet skal av 1 citron
  • ½ dl hackad bladpersilja
  • ½ dl olivolja
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225°C. Skala och skär rotfrukterna i ca 3 cm stora bitar. Skala och skär löken i grova klyftor.
    2. Lägg rotfrukterna i en långpanna. Ringla över 3 msk olja och blanda runt. Rosta 30–40 minuter i ugnen, tills de är mjuka. Krydda med 2–3 tsk flingsalt och 2 krm peppar. Koka under tiden dinkeln enligt anvisning på paketet.
    3. Skala och riv vitlöken till gremolatan. Blanda med citronskal och persilja. Rör i oljan.
    4. Blanda de varma rotfrukterna med dinkel, russin och timjan. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp i en skål och smula över fetaosten. Garnera ev med mynta. Servera gremolatan till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben