Ljus fiskfond blir bäst om du använder skrov från plattfisk, men även ben från torsk eller annan vitfisk går bra. Undvik däremot lax och makrill, som inte ger lika mustig smak. Ljus fiskfond är en god grund för såser och soppor.
Ingredienser
Ingredienser
1 kg fiskskrov
2 liter vatten
1 gul lök
1 purjolök
2 lagerblad
Några vitpepparkorn
1 kvist persilja
Instruktioner
- Ansa fiskskroven och ta bort gälarna. Skölj noga i rinnande vatten. Skala löken och skölj purjolöken. Hacka löken grovt och skär purjolöken i bitar.
Häll det kalla vattnet i en rymlig kastrull och sätt den på plattan. Lägg i fiskbenen och tillsätt grönsaker och kryddor. Koka upp och skumma väl. Låt sjuda på svag värme i ca 20 minuter.
Ta av kastrullen från spisen och låt koket dra i 5 minuter. Sila. Reducera (koncentrera) fonden tills ca 1/4 återstår. Låt den svalna.
- Ett tips på en god sås är att ta lite utav fonden och lägg i en kastrull, sen tillsätter du ca 50 g smör eller mer och lite citronsaft. Då får du en jättegod sås som du kan ha till fisken!
Liknande recept
Kommentarer (0)