Ljuvligt gräddig potatisgratäng

Serverar: 4 portioner

Jättegod

Ingredienser

  • 6-7 hg potatis
  • 1/2 purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Gratängkrydda
  • 3 dl mellangrädde
  • 1/2 dl mjölk
  • 1 dl riven ost
  • Instruktioner

    1. Skala potatisen och skär den i 3-4 mm tjocka skivor.
    2. Finhacka löken och vitlöken. Fräs lökhacket i en stor stekpanna och häll sedan på 2 dl grädde och 1/2 dl mjölk. Sänk värmen.
    3. (Sätt ugnen på 200 grader.)
    4. Tillsätt potatisen i stekpannan och strö över salt, peppar och gratängkrydda. Låt alltsamman småputtra ca 20 minuter. Rör om och vänd potatisen några gånger under tiden. Smaka av och salta/krydda mer om det behövs.
    5. Smörj en ugnsfast form. Häll över alltihop i formen och strö den rivna osten över. Gratinera ca 10 minuter (tills osten har fått fin färg).

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Potatisgratäng
    Potatis är basen i många av våra mest svenska rätter. Trots att potati...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben