Lök och fläskpaj

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Lök och fläsk är alltid gott! Här är mitt recept på en paj med dessa lite gammalmodiga ingredienser.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 4 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 1 dl kesella
  • Ev 1-2 msk vatten
  • Fyllning
  • 4-5 gula lökar, tunt skivade
  • 300 g rimmat stekfläsk/bogfläsk
  • 1-2 dl riven lagrad ost
  • Äggstanning
  • 1 ½ dl kesella
  • 4 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 ½ tsk salt
  • 1 tsk timjan
  • 1 krm svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Blanda ingredienserna till pajdegen i matberedare. Låt degen vila i kyl medan du förbereder fyllningen.
    2. Strimla fläsket i ganska små bitar. Fräs till önskad färg och konsistens. Ta åt sidan.
    3. Fräs den tunnskivade löken på svag värme tills den blir genomskinlig men inte får färg.
    4. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm. Klä kanterna med folie så de inte rasar ner. Picka pajskalet med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ugn 200 grader ca 10 minuter. Höj temperaturen till 225 grader. Tag bort folieremsorna. Lägg i lök, ost och fläsk blandat i pajskalet.
    5. Rör ihop ingredienserna till äggstanningen och slå den över fyllningen. Grädda pajen i 225 graders ugn ca 40 minuter eller till äggstanningen har stannat.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    lillawe 8 december 2009

    Kul med lite gammeldags recept!!. Kommentar kommer längre fram...//lillawe

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben