Lök- och potatisgratäng

Serverar: 4 portioner

En delikat potatisrätt. Täck en gratäng med knapriga lökringar och den blir så god att den kan tävla med huvudrätten.

Ingredienser

  • 500 g potatis , mjölig sort
  • 1 msk smör eller margarin + matfett till formen
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ tsk salt
  • ½ - 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • 4 kvistar färsk timjan eller 1 tsk torkad
  • 2 ägg
  • ½ dl mjölk
  • 1½ dl ströbröd
  • 1 tsk italiensk salladskrydda
  • 1 stor gul lök
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 225 grader. Borsta och skölj potatisen. Skär den i ca ½ cm tjocka skivor. Smörj en ugnsfast form med lite matfett. Smält 1 msk matfett. Lägg potatisen i tegelstensmönster i formen och häll över det smälta matfettet.
    2. Skala vitlöken och pressa den över potatisen. krydda med salt och peppar. Strö över timjanblad från två av kvistarna.
    3. Vispa ägg och mjölk skummigt. Blanda ströbröd och den italienska kryddan på en flat tallrik. Skala och skär löken i knappt ½ cm tjocka ringar.
    4. Doppa löpringarna först i äggmjölkvispet och sedan i ströbrödet. Lägg ringarna tätt över potatisen. Häll försiktigt resten av äggblandningen vid sidan av löken på potatisen.
    5. Ställ in formen i ugnen och grädda ca 40 minuter tills potatisen är mjuk och lökringarna är härligt knapriga. Servera genast.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben