Löksoppa i lergryta

Serverar: 6 portioner

Gott

Ingredienser

  • 8 gula lökar
  • 3 msk smör eller margarin
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 1/2 l vatten
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 1 lagerblad
  • 2 krm timjan
  • 2 krm vitpeppar
  • GARNERING
  • 8 skivor vitt bröd ( 6 - 8 skivor)
  • 3 dl riven ost (smakrik , 2 - 3 dl ca 100 g)
  • Instruktioner

    1. Lägg grytan i vatten 10-15 min.
    2. Skala och skär lökarna i tunna skivor. Fräs skivorna guldgula i matfettet i en stekpanna. Strö över mjölet och rör om väl. Lägg alltsammans i lergrytan. Häll på vattnet och lägg i buljongtärningarna. Tillsätt kryddorna.
    3. Lägg på locket. Ställ grytan på gallret i nedre delen av den kalla ugnen. Sätt vämen på 175°C. Låt grytan stå ca 40 min. Öka ugnsvärmen till 250°C.
    4. Rosta brödskivorna. Lägg dem i grytan. Strö på osten och gratinera (utan lock) tills ytan fått fin färg eller ca 10 min.
    5. Servera genast.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben