Mixa allt till degen, förutom vattnet till grynig massa. Tillsätt vattnet, arbeta ihop kvickt. Låt vila 30 minuter i kylen.
Skala svartrötterna, dela i större bitar och kokas i saltat vatten knappt mjuka, ca 15 minuter. Ta upp, låt rinna av.
Lägg svampen i en kastrull, låt vätskan koka in. Tillsätt smöret och låt fräsa ett tag. Pudra över mjöl och späd med grädde+ mjölk. Låt sjuda 5-8 minuter.
Ta av kastrullen och rör i osten, krydda och smaka av.
Tryck ut 2/3- 3/4 av degen i en pajform, ca 25 cm. Nagga botten, vila 15 minuter. Förgrädda sedan 15 minuter 225°C.
Lägg svartrötterna på skalets botten. Häll svampstuvningen över, dekorera med degremsor från resterande deg. Grädda 25 minuter tills fin färg i 225°C.