Lundtorpets svamppaj

Serverar: 4-5 portioner

Min favoritsvamppaj

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 125 g smör
  • 5 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 8 svartrötter
  • 2 dl förvälld blandsvamp
  • 2 msk smör
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 dl mjölk
  • 1,5 dl riven ost
  • 2 krm salt
  • Svartpeppar
  • Sallad efter smak
  • Instruktioner

    1. Mixa allt till degen, förutom vattnet till grynig massa. Tillsätt vattnet, arbeta ihop kvickt. Låt vila 30 minuter i kylen.
    2. Skala svartrötterna, dela i större bitar och kokas i saltat vatten knappt mjuka, ca 15 minuter. Ta upp, låt rinna av.
    3. Lägg svampen i en kastrull, låt vätskan koka in. Tillsätt smöret och låt fräsa ett tag. Pudra över mjöl och späd med grädde+ mjölk. Låt sjuda 5-8 minuter. Ta av kastrullen och rör i osten, krydda och smaka av.
    4. Tryck ut 2/3- 3/4 av degen i en pajform, ca 25 cm. Nagga botten, vila 15 minuter. Förgrädda sedan 15 minuter 225°C.
    5. Lägg svartrötterna på skalets botten. Häll svampstuvningen över, dekorera med degremsor från resterande deg. Grädda 25 minuter tills fin färg i 225°C.
    6. Serveras med blandad sallad.

    Liknande recept

    4
    1 h 30 min
    6-8
    1
    5
    5 min
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben