Svamppaj med en fyllning av karljohanssvamp, lök, champinjoner, persilja och färskost.
Ingredienser
Pajskal
200 g kokt, mjölig potatis
25 g jäst
150 g vetemjöl
1 ägg
1 msk smör
Salt
Muskot
Fyllning
10 g torkad karljohanssvamp
1 purjolök
2 rödlökar
400 g champinjoner
1 knippa färsk persilja
1 msk smör
Salt
Peppar
200 g färskost med örter
1 dl mjölk
3 ägg
Instruktioner
- Skala och pressa den kokta potatisen, gärna medan den fortfarande är varm och nykokt. Blanda med resten av ingredienserna till pajskalet. Knåda ordentligt och låt jäsa ca 20 minuter.
- Blötlägg den torkade svampen i varmt vatten. Ansa och skölj purjolöken, skär den i bitar. Skala och klyfta rödlöken. Torka av champinjonerna med en kökshandduk och skär bort stammarna. Hacka persiljan fint, spara lite till garnering.
- Strimla den blötlagda svampen. Stek upp champinjonerna och lyft dem sedan ur pannan. Stek löken och den strimlade svampen ca 5 minuter. Salta, peppra. Knåda degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel.
- Smöra en pajform och täck med pajdegen. Förgrädda i ca 10 minuter i 200 grader. Blanda osten med mjölk, persilja, ägg, salt och peppar. Sprid ut lökblandningen på pajskalet, häll äggblandningen över, täck med champinjonerna.
- Grädda ca 30 minuter i 200 grader. Garnera med persilja och servera.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Pajdegen var lös, jag fick tillsätta mer mjöl. Pajen blev myckegod!!