Lussekatter

Serverar: 64 portioner

I dessa lussebullar skall jästen i näst sist. Varken lösas i mjölk eller smör. Arbeta ihop degen i maskin i 10 minuter.

Ingredienser

  • 1,2 kg vetemjöl = 2liter
  • 1 g saffran
  • ½ tsk salt
  • 2 dl vit sirap
  • 1 ägg
  • 200 g mjukt smör
  • 50 g jäst för söta degar
  • 250 g kesella1%
  • 5 dl mjölk 37 grader
  • Garnering
  • Ägg
  • Russin
  • Instruktioner

    1. Häll det mesta av mjölet, saffran, salt, sirap och ägg i köksmaskinen. Klicka ner rumsvarmt smör. Smula ner jästen och tillsätt kesella och mjölk. Låt degkrokarna arbeta i 10 minuter på låg hastighet.
    2. Tillsätt ev mer mjöl. Det skall bli en smidig deg, lika mjuk som öronsnibbar!
    3. Låt degen jäsa i 30 minuter till dubbel storlek. Knåda ihop degen med degkrokarna och ta upp den på mjölat bakbord. Dela degen i 4 bitar och varje bit i 16 bitar, som rullas ut i längder och sedan snurras ihop till traditionella lussebullar.
    4. Garnera bullarna med russin och lägg dem på bakplåtsklädda plåtar, jäs under bakduk 20-30 minuter. Pensla med ägg. Grädda 8-10 minuter mitt i ugnen. Ugnstemperatur 225 grader.
    5. Låt svalna på galler under bakduk.

    Liknande recept

    4.8
    1 h 20 min
    25
    6
    3.8
    2 h 30 min
    3-4
    6

    Kommentarer (2)

    PillaL 11 december 2008

    Tack för ett toppenrecept ! Helt underbar deg att baka med . Det blev lussekatter för min del, mina 3 pojkar bidrog med julspöken, lussemonster osv.

    windowcleaner 11 december 2012

    hur många grader???????????????????????????????????????????????????????????

    Relaterade Artiklar

    Kul med julbak
    Ställ till med julbak tillsammans med goda vänner under en dag i bö...

    Bli bättre i köket - Baka godare saffransbröd
    Tyvärr tycker många att köpta lussekatter och saffransbröd faktiskt är...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben