Lyxig skaldjurspaj med lax

Serverar: 6 portioner

En lyxig paj med allt man kan önska sig - kräftor, räkor och varmrökt lax tillsammans med smakrik västerbottensost och krämig avokado. Psst.. Det är även lyx i pajdegen också.. nämligen en skvätt konjak!

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk dillfrön
  • 2 msk konjak
  • Fyllning
  • 1 schalottenlök
  • 1 burk kräftstjärtar, ca 150 g avrunnen vikt
  • 150 g skalade räkor
  • 100 g varmrökt lax
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl riven västerbottensost
  • 1 ägg
  • 1 dl finhackad dill
  • 4-5 soltorkade tomater
  • Garnering
  • 1 avokado
  • 1 rödlök
  • 5-6 cocktailtomater
  • 1 citron
  • 100 g varmrökt lax
  • 1 burk kräftstjärtar, ca 150 g avrunnen vikt
  • 150 g räkor, handskalade
  • Dillkvistar
  • Eventuellt några späda salladsblad
  • 1 msk grovkrossad rosépeppar
  • Instruktioner

    1. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en matberedare och kör till en deg. Tryck ut den i en stor pajform med löstagbar kant, ca 28 cm i diameter. Nagga med en gaffel och låt den vila i kylskåpet i 30 minuter.
    2. Sätt ugnen på 200 grader.
    3. Skala och grovhacka löken. Låt kräftstjärtarna rinna av väl. Lägg alla ingredienser till fyllningen i matberedare och mixa snabbt. Häll fyllningen i pajskalet, platta till ytan och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter, eller tills pajen känns helt klar. Ta ut och låt svalna.
    4. Garnera strax före servering: Skala avokadon och rödlöken och skiva dem tunt. Halvera tomaterna, skiva citronen och dela laxen i mindre bitar. Garnera sedan efter tycke och smak.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben