Mac ´N´Cheese light

Serverar: 4 portioner

Macaroni and cheese brukar vanligtvis innehålla en brutal mängd riven ost. I detta recept har jag dragit ner på osten och ersatt med lika krämiga vita bönor istället. Lite nyttigare men ändå lika gott!

Ingredienser

  • 500 g makaroner
  • 100 g mjölkfritt smör
  • 6 skivor vitt bröd eller fullkornsbröd
  • 1 liter mjölk, t ex osötad sojamjölk eller havremjölk
  • 1 dl vetemjöl
  • Riven muskot efter smak
  • En nypa cayennepeppar
  • 1 tsk salt
  • Vitpeppar
  • 2 burkar vita bönor, á 400 g
  • 200 g mjölkfri ost (gärna smakrik)
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Koka makaronerna enligt anvisning på förpackningen. Smält smöret i en kastrull. Skär bort kanterna på brödet och skär i tärningar. Blanda med 2 msk av det smälta smöret i en bunke. Ställ åt sidan så länge.
    3. Sätt tillbaka kastrullen med det smälta smöret på plattan och vispa ner vetemjölet. Låt bubbla i 1 minut. Vispa ner lite mjölk i taget och låt sjuda i ca 10 minuter under ständig omrörning tills såsen tjocknar. Smaksätt med riven muskot, cayennepeppar, salt och vitpeppar.
    4. Häll av spadet från bönorna och skölj dem i kallt vatten. Mixa sedan till en puré i en matberedare eller med hjälp av en mixerstav. Riv osten. Rör ner bönpuré och riven ost i mjölkblandningen. Vänd ner det kokta makaronerna och häll ner allt i en gratängform.
    5. Sprid ut brödtärningarna över makaronerna och gratinera i ca 30 minuter eller tills gratängen har fått fint med färg.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben