Madeirasås

Serverar: 6 portioner

Tid: 30 minuter

Otroligt god sås som med fördel serveras till ett gott kött.

Ingredienser

  • 2+1 msk smör
  • 2 msk finhackad scharlottenlök
  • 8-10 grovkrossade vitpepparkorn
  • 1 ½ msk vetemjöl
  • ½ msk tomatpuré
  • 3 dl grönsaksbuljong
  • 2 msk koncentrerad kalvbuljong
  • 1 msk kinesisk soya
  • 1 ½-2 dl madeira
  • 15 g torkad svart trumpetsvamp
  • Instruktioner

    1. Fräs lök och peppar lätt i 2 msk smör. Pudra över mjölet och tillsätt tomatpurén. Fräs något ögonblick. Späd med buljongen under vispning. Koka upp. Tillsätt kalvfond, soya och madeira och låt koka sakta i 10 minuter. Stöt den torkade svampen i mortel.
    2. Sila såsen, tillsätt svampen och låt koka ytterligare någon minut. Smaka av med salt och 1 msk smör samt eventuellt några droppar madeira.
    3. Trumpetsvampen kan bytas ut mot t.ex. torkade kantareller.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    eva23 29 oktober 2016

    Låter jättegott, men tror du att man kan byta ut madeiran mot sherry eller portvin? Jag brukar inte ha madeira hemma.

    Relaterade Artiklar

    Kuckeliku!
    När påsken närmar sig känns det att det är vår i luften. Får vi bjuda...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben