Magdara - ris- och linsgryta från Mellanöstern
Egentligen är den här grytan vegetarisk, men efter önskemål från min bättre hälft gör jag den med köttfärs också, vilket passar utmärkt.
Ingredienser
1½ dl gröna linser
3 dl långkornigt vitt ris
2 medelstora gula lökar
1½ dl russin
(ca 250 g köttfärs)
3 msk olja
1 tsk gurkmeja
3 msk finhackad persilja
Salt
Svartpeppar
Instruktioner
- Blötlägg linserna och riset, var för sig, i minst 20 min. Låt rinna av.
- Täck linserna med kallt vatten, koka upp och koka ca 20 min under lock. De ska vara något mjuka, men inte färdigkokta. Låt dem rinna av i durkslag och ställ åt sidan.
- Koka riset på hög värme med ganska mycket vatten i 5 min. Låt det rinna av i durkslag.
- Skär ½ lök i ringar och resten (1½) hackas. Stek först ringarna tills de är ljusbruna. Ta upp dem. Stek sedan den hackade löken tills den är ljusbrun. Låt gurkmejan steka med ett par minuter på slutet. Häll i linserna och låt dem steka med ett par minuter.
- Stek köttfärsen, om du vill ha den med i rätten. Salta och peppra.
- Stek russinen försiktigt i smör i en annan stekpanna. De ska bli stora och runda, men inte brända.
- Ta en stor, tjockbottnad kastrull eller gryta och smörj botten. Häll i linser, hackad lök, ris, (köttfärs), russin. Salta och peppra, blanda med gaffel för att riset inte ska klibba. Smaka av. Häll på ca 1½ dl vatten. Lägg på ett tättslutande lock och koka på låg värme ca 20 min.
- Häll upp på ett stort fat, eller behåll rätten i grytan. Dekorera med lökringarna och den hackade persiljan. (Jag brukar blanda ner lite persilja i röran också.)
Liknande recept
Kommentarer (0)