Maki- Sushirullar med lax och avokado

Serverar: 16 portioner

Att laga sushi är en konst, och i Japan är behandlingen av riset en hel vetenskap. Här är en hemmavariant som är både rolig och pysslig att göra, och trevlig att äta!

Ingredienser

  • Ris
  • 1½ dl sushiris
  • 2½ dl vatten
  • 1 msk risvinäger
  • 2 tsk socker
  • 2 krm salt
  • 2 noriark
  • 1-2 tsk wasabi
  • Fyllning
  • 100 g färsk strimlad laxfilé, helst salmalax
  • 1/4 gurka, i tunna stavar
  • ½ avokado, i tunna stavar
  • 1/4 röd paprika, strimlad
  • Omelett till fyllning
  • 1 ägg
  • 1 msk vatten
  • ½ krm salt
  • ½ tsk socker
  • ½ tsk japansk soja
  • ½ tsk rapsolja
  • Tillbehör
  • 2 msk japansk soja
  • Wasabi
  • Instruktioner

    1. Skölj riset och blötlägg i vattnet ca 30 minuter. Koka riset i samma vatten 15 minuter på svag värme. Låt stå med locket på i 5 minuter till och häll sedan över i en grund, vid skål. Vispa ihop risvinäger, socker och salt och häll det över riset. Blanda runt med en träslev och fläkta gärna så att det svalnar snabbt.
    2. Vispa ihop ägg, vatten, salt, socker och soja och stek en omelett i oljan. Vik den färdiga omeletten på mitten, låt kallna och skär den sedan i strimlor.
    3. Lägg ett noriark med den blanka sidan neråt på en bambumatta eller ett smörpapper. Bred ut hälften av det kokta riset ovanpå, men lämna ca 2 cm vid kanten. Bred på en tunn rand wasabi mitt på riset och lägg hälften av fyllningen ovanpå. Vik över noriarket med riset över fyllningen.
    4. Rulla försiktigt, men ändå så hårt som möjligt. Försök att hålla emot så att fyllningen inte faller fram. Rulla till den fria kanten, pensla den med vatten och pressa fast den å att det blir en kompakt rulle. Gör den andra rullen likadant. Linda in i plastfolie och låt det ligga kallt till servering.
    5. Skär varje rulle i 8 bitar med en vass kniv. Servera med soja och wasabi.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben