Makrillfilé på spenatbädd

Serverar: 4 portioner

En underbar fiskrätt med knaperstekt makrill, gräddstuvad spenat och citronsås som ger extra mycket järn och vitaminer.

Ingredienser

  • 6-8 makrillfiléer
  • 1 kruka basilika
  • ½ dl olivolja
  • 4-5 potatisar
  • 600 g färsk spenat eller 350 g frusen, hackad bladspenat
  • ½ dl matlagningsgrädde
  • Salt
  • Peppar
  • 1 msk smör eller margarin
  • Sås
  • 2 msk smör eller margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl fiskbuljong
  • ½ citron, skal och saft
  • Instruktioner

    1. Ta av basilikabladen från stjälkarna och mixa basilikabladen med olivoljan i en matberedare eller mixer. Koka upp saltat vatten i en låg, vid kastrull. Skala och skiva potatisen och förväll den 7-10 minuter tills den har mjuknat.
    2. Skölj, ansa och strimpa spenatbladen. Förväll spenatbladen i lite vatten 1-2 minut, låt dem rinna av väl. Lägg tillbaka spenatbladen i kastrullen. Häll ner grädden. Värm upp. Krydda med salt och peppar.
    3. Salta och peppra makrillfiléerna på båda sidor. hetta upp matfettet i en stekpanna och stek 3-4 minuter på varje sida. Lägg över makrillen på ett förvärmt fat och håll dem varma.
    4. Såsen: Smält matfettet i en kastrull. Vispa ner mjölet och bryn redningen någon minut. Vispa ner fiskbuljongen och sjud upp under omrörning. Smaka av med citronskal och färskpressad citronsaft.
    5. Häll upp såsen på tallrikar. Lägg på potatisskivor och spenat. Lägg makrillen ovanpå och droppa över basilikaoljan. Servera genast.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    joda317 29 mars 2009

    Supergott!

    giaak@comhem.se 1 januari 2012

    Mycket gott! Det kommer vi att göra igen. Ett plus utöver den goda smaken är att det ser vackert ut på tallriken också.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben