MamaMias Palt

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 2 timmar

Det finns andra recept på palt här, men så här gjorde jag. Palt och kroppkakor kan som dela nationen - kokt eller rå potatis, vetemjöl eller kornmjöl... Hur som är det gott och ännu godare dagen efter, uppstekt...

Ingredienser

  • 10 stora potatisar
  • ½ gul lök
  • 150 g rimmat stekfläsk
  • 2 tsk salt
  • 3 ½ dl kornmjöl
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • Salt till kokvattnet
  • Instruktioner

    1. Sätt på kokvatten i stor kastrull på spisen. Låt koka upp medan du gör smeten, salta i vattnet sedan innan du lägger i paltarna.
    2. Skala potatis och lök. Riv potatisen mycket fint , alternativt mal den i köttkvarn. Låt potatisen rinna av något, pressa på lite med en slev så att du får ut vattnet.
    3. Löken och fläsket hackas fint.
    4. Den avrunna potatisen blandas (jag kör i hushållsassistenten med degkrokar) med mjöl och salt. Smeten ska bli smidig men inte hård.
    5. Sen tar man en klutt smet i handen (jag provade med både mjölad hand och vattensköljd, vattensköljd funkade bäst) gör en liten grop i mitten, lägg i lite lök och fläsk. Mecka ihop till en boll. Droppa ned i det kokande vattnet.
    6. När bollarna kokat ca 10 min flyter de upp, fortsätt då koka sakta i ca 50-60 minuter.
    7. Servera med kallt äkta smör och hemgjord lingonsylt. Knäckebröd hör till också.
    8. Om det blir palt över, stek upp den nästa dag - ännu godare...

    Liknande recept

    5
    1 h 30 min
    4-5
    1
    4.8
    4
    1
    1 h 30 min
    4
    1 h 30 min
    7-8

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben