Min lättgjorda Palt

Serverar: 4-5 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

En variant på otaliga recept. Den här lättgjord och ger en bra konsistens på palten. Den är även god!

Ingredienser

  • 1 kg vinterpotatis
  • 1½ tsk salt
  • ca 3 dl kornmjöl
  • ca 3 dl vetemjöl
  • ca 300 g rimmat fläsk
  • Instruktioner

    Skala potatisen och skär den i mindre bitar. kör sedan potatisen i en matbredare till en finfördelad massa. Blanda potatisen i en bunke med salt och mjölsorterna. ibland behövs lite mer mjöl. smeten ska fast men ändå lite klibbig till en början. om den får stå en stund så sväller den något. koka upp vattnet och salt . Skär fläsket i små tärningar. Skeda seda upp smeten med hjälp av en större vattendoppad sked i ena handflatan som ska vara sköljd under lite rinnande vatten (jag använder mig av plasthandskar). Gör en grop i smeten och lägg ner lite av fläsktärningarna. forma smeten till en boll. doppa en slev i kokvattnet och lägg över palten från handen och ner i det kokande vattnet. låt koka 20-30 minuter beronde på storlek. när de flutit upp. koka på medeltemperatur. servera med lingonsylt och smör. Ät och njut!

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    EmbraceDeath 22 november 2012

    Riktigt härligt recept! Blir jättegott.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben