Mandel och plommonpaj med vispgrädde

Serverar: 8 portioner

När den här pajen ska bakas är det mycket lätt om du har tillgång till en matberedare. Pajen kan serveras ljummen eller kall. Vispad grädde är gott till.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 100 g smör
  • 50 g strösocker
  • 1 äggula
  • 1-2 msk vatten
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 250 g katrinplommon
  • 5+5 cl armagnaclikör
  • 175 g marsipan
  • 50 g strösocker
  • 85 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2+3 msk aprikossylt
  • Till servering
  • Vispad grädde
  • Instruktioner

    1. Pajdeg: Sätt ugnen på 200°. Kör smör och mjöl i matberedare till en smulig massa. Häll ner sockret och mixa en kort stund, tillsätt äggula och vatten. Tryck ut degen i bottnen på en pajform med löstagbar botten, kyl i 30 minuter. Förgrädda bottnen i 10–15 minuter.
    2. Hacka katrinplommonen och blötlägg dem i 5 cl Armagnac. Dela marsipanen i små bitar och lägg i matberedare. Häll i socker och smör, tillsätt mjölet, knäck äggen och tillsätt, ett i taget. Blanda noga.
    3. Bre 2 msk av sylten i pajskalet, bred fyllningen över sylten och lägg katrinplommon och vätskan över fyllningen. Grädda i 30–35 minuter tills pajen får en gyllene färg. Låt svalna. Värm upp resterande sylt och armagnac och koka ihop till en sirap. Bred över pajen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben