Mandelmusslor är finkakorns på julens kaffebord men de passar lika bra som dessert fylld med vispad grädde och hjortonsylt.
Ingredienser
5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 ½ dl mandel, 100 g skållad och skalad
2 droppar bittermandelolja
200 g kylskåpskallt smör
1 ägg
Veckade portionsformar
Instruktioner
Smöra och mjöla kakformarna. Ställ ut dem på en plåt. Blanda mjöl, socker, mandel, bittermandelolja och smör i en matberedare. Tillsätt ägget efter att de övriga ingredienserna är blandade.
Dela degen i tre delar och rulla till längder. Svep in i plasrfolie och låt ligga i kylen i 1-2 timmar.
Sätt ugnen på 175 grader. Ta degen ur kylen och dela varje rulle i 12 bitar. Tryck ut bitarna i kakformarna. Grädda i 8-12 minuter. Stjälp upp formarna när de svalnat något och lossa mandelmusslorna.
Mycket bra recept :))