Mandelstekt torsk med mandelpotatispuré, äpple och brynt smör

Serverar: 4 portioner

En riktig festrätt där alla smaker balanseras i munnen!

Ingredienser

  • Potatispuré
  • 1 kg skalad mandelpotatis
  • 100 g smör
  • 3 dl gräddmjölk (50% grädde, 50% mjölk)
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • Mandelfisk
  • 600 g torskrygg eller torskfilé
  • 5 dl vatten
  • Rivet skal av 1 citron
  • ½ dl salt
  • 1 ägg
  • ½ dl mandelmjöl eller malen mandel
  • ½ dl ströbröd
  • 2-3 msk klarat smör till stekning
  • 2 äpplen
  • 1 gul lök
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 50 g brynt smör
  • 0.25 tsk salt
  • 4 msk grovhackad bladpersilja
  • Instruktioner

    1. Sjud potatisen i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Passera eller pressa potatisen, blanda med smör under kraftig vispning. Rör i varm gräddmjölk till rätt konsistens. Smaka av med salt och peppar.
    2. Dela torsken i 4 bitar. Blanda vatten, citronskal och salt. Lägg i fisken och rimma i 15 minuter. Ta upp och torka av den.
    3. Pensla fisken med uppvispat ägg. Doppa sedan i mandelmjöl blandat med ströbröd.
    4. Sätt ugnen på 120 grader. Bryn fisken på båda sidor. Lägg den i en ugnsfast form. Stek färdigt i ugnen till en innertemperatur på 45-48 grader, 5-10 minuter.
    5. Klyfta äpplena och skiva löken. Stek äppelklyftorna hastigt i stekpanna. Ta upp och stek löken. Tillsätt äppelcidervinäger och brynt smör. Blanda ner äppelklyftorna och smaka av med salt.
    6. Servera fisken med syrade äpplen, lök, sky och puré. Toppa med grovhackad bladpersilja.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben