Mandeltårta med smörkräm

Serverar: 8-10 portioner

Ytterligare ett recept från tant Carin. Ett tips är att man kan göra vanlig enkel smörkräm istället. Då utesluter man vattnet och använder florsocker istället för strösocker. Rör smör, florsocker och äggulor ordentligt tills allt är väl blandat.

Ingredienser

  • 100 gram mandel (ca 1½ dl)
  • 3 äggvitor
  • 1½ dl florsocker
  • Smörkräm
  • 3/4 dl strösocker
  • ½ dl vatten
  • 2 äggulor
  • 150 gram smör
  • Garnering
  • ½ dl rostad flagad mandel
  • Instruktioner

    1. Mal mandeln till bottnarna. Smöra och mjöla en plåt väl. Markera två rundlar efter t.ex. en desserttallrik, ca 22 cm i diameter. Använder du bakplåtspapper kan du rita upp rundlar direkt på det.
    2. Vispa äggvitorna till hårt skum Blanda försiktigt ner florsockret och den malda mandeln. Bred ut smeten jämnt i rundlarna. Grädda i ugn 175 grader, 10-15 min. Lossa bottnarna med vass kniv genast när de är färdiggräddade. Låt dem kallna.
    3. Gör smörkrämen. Rör smöret mjukt. Koka upp socker och vatten i en liten kastrull och låt det koka till trådprov, dvs om du tar en droppe mellan tummen och pekfingret ska det bildas trådar när du delar på fingrarna (tar ca 3 min.). Vispa upp äggulora i en skål. Tillsätt den varma sockerlagen under vispning. Låt blandningen svalna men inte kallna helt. Tillsätt sedan smöret i små klickar under kraftig vispning. Fortsätt att vispa tills krämen tjocknar. Använd gärna elvisp.
    4. Lägg samman bottnarna med drygt hälften av krämen emellan. Bred resten av smörkrämen över tårtan och strö över flagad rostad mandel. Tårtan blir godast om du lägger ihop den några timmar innan du ska servera den.
    5. Så här rostar du mandel: Skålla, skala och flaga hel mandel. Lägg den flagade mandeln på smörpapper eller liknande på en plåt. Rosta den lätt i ugn 200 grader, ca 3 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben