Mandeltårta med smörkräm

Serverar: 6 portioner

Tid: 1 timme

En enkel och sagolik god tårta med len smörkräm och mjukseg mandelbottnen.

Ingredienser

  • Bottnar
  • 4 äggvitor
  • 125 g sötmandel
  • 100 g socker
  • Smör till formen
  • Kräm
  • 4 äggulor
  • 1 dl socker
  • 1 dl grädde
  • 125 g smör
  • 1/2 dl rostade mandelspån
  • 1 nypa salt
  • Instruktioner

    1. Bottnar: Sätt ugnen på 175 grader. Finhacka mandeln i mixer. Vispa äggvitorna hårt. Blanda i socker och mandel.
    2. Smörj en plåt noggrant, och två "anslagsringar" (kant till tårtform med löstagbar botten). Ställ de smorda ringarna på den smorda plåten och fördela smeten jämt i ringarna till två bottnar.
    3. Grädda i 175 grader cirka 10 minuter. Lossa bottnarna direkt med en lång, vass kniv. Låt kallna.
    4. Kräm: Rör ihop äggulor, socker och grädde i en kastrull. Rör hela tiden i kastrullen tills krämen börjar sjuda. Tag av från plattan och rör i smöret så att det blandas väl. Låt kallna i kylskåp.
    5. Fördela krämen mellan och ovanpå bottnarna och runt kanterna. Garnera med rostade mandelspån. Strö sist lite (en nypa) salt över tårtan.
    6. Tårtan kan även garneras med halva vindruvor och serveras med glass eller vispad grädde.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Nikolina94 7 mars 2009

    ngn som gjort denna tårta? bra resultat ? :)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben