Mangopaj med myntafyllning
Ännu ett recept från ICA-Kuriren nr 27-28, 2009. Den solgula ytan på den här pajen gör mig glad och vansinnigt sugen ...
Ingredienser
Pajbotten
1 dl skalad mandel
18 digestivekex
2 msk farinsocker
4 tsk torkad ingefära
150 g rumsvarmt smör
Fyllning
2 gelatinblad
2 dl crème fraîche
2 msk socker
2 msk hackad färsk mynta
2 droppar mintolja
Finrivet skal av 1 lime
1 msk färskpressad limesaft
1 ½ dl grädde
Mangogelé
4 gelatinblad
3 mogna mangofrukter
Instruktioner
- Botten:
Mixa mandeln fint och smula ned kexen i mixern och mixa samman. Blanda i farinsocker och ingefära. Lägg smöret i en bunke och blanda ihop allt till en smidig massa. Klä en standardpajform med massan och ställ in formen i kylen minst 30 minuter.
- Myntafyllning:
Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten 5 minuter. Rör ihop crème fraîche, socker, mynta, mintolja och limeskal. Vispa grädden. Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det i limesaften på spisen. Rör hastigt ned det i myntakrämen och vänd i den vispade grädden. Fyll formen med fyllningen och jämna till ytan med en stekspade. Sätt in formen i kylen.
- Mangogelé:
Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten 5 minuter. Skala, kärna ur och mixa under tiden mangofrukterna till en fin puré. Lyft upp gelatinbladen ur vattnet och smält dem på svag värme i kastrull eller i mikro. Rör hastigt ned gelatinet i mangopurén och täck pajen med mangogelé.
- Låt pajen stå ett par timmar i kylen före servering. Gott att servera med en fin vaniljglass till.
Liknande recept
Kommentarer (0)