Praktisk långpannetårta med sommarsmak av len vaniljkräm och syrlig rabarberkompott. Receptet skickades in till ICA-Kurirens tårttävling av Ingeborg Wirbrant i Virserum.
Ur ICA-Kuriren nr 29-30/12.
Ingredienser
Botten
4 äggvitor
2 dl socker
3 dl cornflakes
Vaniljkräm
4 äggulor
1 dl socker
1 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl
1 msk vaniljsocker
Rabarberkompott
400 g rabarber
1 dl socker
Garnering
4 dl vispgrädde
Hallon
Ev hackade myntablad
Instruktioner
Bottnar:
Sätt ugnen på 125 grader.
Vispa äggvitorna hårt och vänd ned sockret. Krossa cornflakes och blanda i. Bred ut på smörat bakplåtspapper i en långpanna (ca 30x40 cm) och grädda längst ned i ugnen ca 1 timme och 15 minuter.
Vaniljkräm:
Blanda äggulor, socker, grädde och mjöl i en kastrull och sjud ihop till en tjock kräm. Rör hela tiden. Låt krämen svalna och rör i vaniljsocker.
Rabarberkompott:
Skölj rabarbern och skär dem i 2 cm breda bitar med en vass kniv. Sjud rabarbern i en kastrull tillsammans med sockret tills den mjuknat, 5-10 minuter. Låt svalna.
Dela tårtbotten på mitten, lägg kräm och rabarberkompott på den ena delen och lägg den andra halvan ovanpå. Dekorera tårtan med vispad grädde, hallon och ev myntablad.