Rabarbern smakar som allra bäst i maj när stjälkarna är späda. Rabbarber gå utmärkt att frysa. Skär stjälkarna i bitar och koka dem några minuter i sockerlag.
Ingredienser
Ca 500 g rabarber
1 1/4 socker
2 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
Instruktioner
Skölj rabarbern, men skala den inte. Skär den i ca 1 ½ cm stora bitar. Lägg dem i en kastrull tillsammans med sockret.
Låt raberbern sakta smälta på svag värme under lock. Det blir en ganska lös kompott. Låt den kallna.
Vispa grädden hårt tillsammans med vaniljsockret och rör ner den skedvis i den kalla rabarberkompotten. Rör om väl.
Fördela moussen i portionsglas och ställ dem kallt några timmar. Garnera eventuellt med några lättsmälta rabarberbitar och lite citronmeliss.
Den här funkade kanon i Uppsala på Valborg --- så då tror jag den "går hem överallt ".
linda21323 maj 2009
jättegott! blandade även ned jordgubbar.
Lunchdax6 juni 2010
Gott! Inte så sött utan en god och frisk efterätt! För det skulle väl vara dl på sockret?
Däremot undrar jag hur man kunde få en rosa mousse från rabarber (bilden)? Alla rabarber jag har smakat har varit helt gröna med ett tunt lager rött skikt utanpå och som inte ger någon rosa färg alls vid tillagning. Min kompott blev alltså vackert grön, och själva moussen svagt svagt svagt grön. Inte för att spelar någon roll, men lite rosa hade varit kul. =)
Väldigt enkelt och snabbt recept (bortsett från väntetiden på kylning av kompotten)!
Den här funkade kanon i Uppsala på Valborg --- så då tror jag den "går hem överallt ".
jättegott! blandade även ned jordgubbar.
Gott! Inte så sött utan en god och frisk efterätt! För det skulle väl vara dl på sockret? Däremot undrar jag hur man kunde få en rosa mousse från rabarber (bilden)? Alla rabarber jag har smakat har varit helt gröna med ett tunt lager rött skikt utanpå och som inte ger någon rosa färg alls vid tillagning. Min kompott blev alltså vackert grön, och själva moussen svagt svagt svagt grön. Inte för att spelar någon roll, men lite rosa hade varit kul. =) Väldigt enkelt och snabbt recept (bortsett från väntetiden på kylning av kompotten)!