Rabarbermousse

Serverar: 4 portioner

Mjuk, len och underbar mousse som blir en hel efterrätt.

Ingredienser

  • Rabarbersirap
  • 400 g rabarber
  • 2 dl socker
  • 2 ½ dl vatten
  • Rabarbermousse
  • 1 dl rabarbersirap
  • 1 ½ gelatinblad
  • 2 äggulor
  • 60 g strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • Rabarbergelé
  • 2 dl rabarbersirap
  • 1 ½ gelatinblad
  • Instruktioner

    1. Börja med att göra sirapen. Skär rabarbern i mindre bitar, och koka med socker och vatten i ca 10 minuter. Kör med stavmixer, och sila genom ett kaffefilter. (Jag försökte med sil först, men då kom det med en del fruktmassa som gör sirapen grumlig). Det tar tid - låt det gärna stå ett par timmar. Du behöver totalt 3 dl sirap - fyll annars på med lite outspädd rabarbersaft.
    2. Mousse: Lägg gelatinbladen i blöt i ca 5 minuter. Vispa äggulorna och sockret tills det är pösigt. Värm rabarbersirapen, och smält ner gelatinbladen. Vispa ihop med ägg och sockerblandningen. Låt det hela svalna lite, och vispa sedan grädden och vänd ner den. Fyll i glas eller formar och ställ i kylen för att stelna.
    3. Gelé: Lägg gelatinbladen i blöt i ca 5 minuter. Värm rabarbersirapen, och smält ner gelatinbladen. Låt det hela svalna till rumstemperatur, och häll sedan försiktigt över de nu stelnade mousserna. Ställ tillbaka i kylen ett par timmar tills gelén stelnat helt.
    4. Boken föreslår vit chokladsorbet till - jag var lat, och hyvlade helt enkelt över lite vit choklad. Det var gott det med.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    annica99 24 maj 2009

    Mycket god efterrätt på en tre rätters middag. Uppskattad av gästerna dock kan jag tycka att efter tre rätter så blev det lite mycket i skålen, satsen hade helt klart räckt till 10-12 mindre portioner. Kommer att göras igen

    Prillans 25 juni 2012

    God mousse med kraftig gele. Blev dock rätt mycket skulle räckt till flera små efterrätter. Tog lång tid men det var det värt.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben