Marängpaj med röd vinbärssylt

Serverar: 6 portioner

En lyxig paj som du snabbt svänger ihop med färdigkokt sylt. Satsa bara på sylt av god kvalitet!

Ingredienser

  • Pajbotten
  • 150 g kallt smör
  • 4 dl vetemjöl
  • ½ dl florsocker
  • 1 krm salt
  • 1 äggula
  • Fyllning
  • 5 dl fast röd vinbärssylt
  • Maräng
  • 1 ¼ dl strösocker
  • ½ dl vatten
  • 2 äggvitor
  • 1 ½ msk strösocker
  • Instruktioner

    1. Pajbotten: Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, florsocker och salt. Tillsätt ägg och arbeta samman till en deg. Plasta in och låt vila i kylskåp i ca 25 minuter. Sätt ugnen på 200º. Dela degen i 6 delar och kavla ut dem tunt mellan bakplåtspapper. Klä en pajform med degen. Nagga med en gaffel och grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter eller tills pajen börjar få färg. Låt svalna.
    2. Maräng: Koka upp vatten och den största mängden socker i en kastrull. Koka på svag värme i ca 7 minuter eller tills smeten har en temperatur på 122º. Använd dig gärna av en digital kökstermometer. Vispa äggvitorna med den lilla mängden socker till ett fast skum. Häll ner den heta sockerlagen i en tunn stråle medan du vispar försiktigt. vispa sedan kraftigt tills marängen svalnat.
    3. Sätt ugnen på 200º.
    4. Fyll pajbotten med vinbärssylten. Spritsa eller bred marängsmeten ovanpå sylten, forma gärna snyggt med gaffel. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter eller tills marängen fått fin färg. Låt pajen svalna något innan servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben