Marängtårta med hallonglass

Serverar: 1 portioner

Få bakverk är så enkla att göra men ändå så festliga och goda som glasstårta! Den som har ont om tid kan baka marängbottnarna och köpa färdig glass eller sorbet. Det går även att köpa färdiga marängbottnar och sedan göra glassen själv.

Ingredienser

  • Marängbottnar
  • 4 äggvitor
  • Några droppar citronsaft
  • 2 dl socker
  • Hallonglass
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk honung
  • 1½ dl socker
  • 4 äggulor
  • 250 g hallon, ca 5 dl, färska eller frysta och tinade
  • Till garnering
  • Ev florsocker
  • Ev färska hallon
  • Instruktioner

    1. Rita två rundlar, ca 22 cm i diameter, på bakplåtspapper.
    2. Dela äggen i gulor och vitor. Spara gulorna till glassen och lägg vitorna i en bunke, helst rostfri. Tillsätt några droppar citronsaft och litet av sockret till äggvitorna och börja vispa på låg fart med elvisp. Höj farten när äggvitan blivit litet skummig och vispa sedan kraftigt. Tillsätt resten av sockret till bottnarna litet i taget och vispa tills vitan blivit till hårt skum.
    3. Bred ut marängen på rundlarna och jämna till dem med en stekspade eller slickepott. Grädda i mitten av ugnen i 125° 45-50 minuter eller tills marängen känns spröd.
    4. Mät upp vispgrädden till glassen i en kastrull. Tillsätt honungen och hälften av sockret. Blanda resten av sockret med äggulorna i en bunke och sätt gräddblandningen på värmning. Blanda ned litet av den varma grädden i äggulorna för att förhindra att de koagulerar. Låt grädden koka upp och vispa ned äggulorna. Dra kastrullen från värmen och låt glassmeten kallna i vattenbad. Låt blandningen stå och mogna i kylskåp, helst till nästa dag.
    5. Mixa då hallonen i matberedare eller med mixerstav och blanda dem med glassmeten. Frys glassen i glassmaskin ca 30 minuter eller tills den fått bra konsistens. Den som inte har en glassmaskin kan frysa glassen i en bunke i frysen och röra med jämna mellanrum.
    6. Bred ut glassen på den ena marängbottnen och lägg den andra bottnen ovanpå. Ställ in tårtan i frysen tills den ska serveras. Pudra ev med florsocker och dekorera med färska hallon.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 40 min
    16
    1

    Kommentarer (1)

    bikbok 25 juni 2009

    Tack för flera fina recept.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben