Marianas romtårta

Serverar: 1 portioner

Vill man låta desserten efter en middag förvandlas till en tårta till kaffet - ofta både bekvämt och uppskattat - är denna läckerhet med rom eller punsch och konjak i det närmaste idealisk. Vet man att någon gäst har invändningar mot en smaksättning med starkvaror väljer man förstås en annan tårta.

Ingredienser

  • Tårtbotten
  • 5 ägg
  • 2 1/2 dl socker
  • 3/4 dl potatismjöl
  • 1 1/4 dl vetemjöl
  • 1/4 tsk bakpulver
  • Fyllning
  • 6 dl smulor av t ex sockerkaka och småkakor
  • 2-3 msk kakaopulver
  • Saft av 2 apelsiner
  • 1 1/2-2 msk rom eller punsch
  • 1 1/2-2 msk konjak
  • Garnering
  • 1 burk aprikospuré, barnmat
  • 1 påse rostad, flagad mandel
  • 100 g mörk choklad
  • Instruktioner

    1. Vispa äggen skummiga, tillsätt sockret och fortsätt att vispa tills smeten är riktigt pösig. Sikta de båda mjölsorterna och bakpulvret tillsammans och rör ned det i smeten. Häll smeten i smord och bröad form, 1 1/2 liter. Grädda i 175° 45 - 50 minuter. Stjälp upp kakan och låt den kallna. Dela den i tre bottnar.
    2. Lägg kaksmulorna i en skål. Blanda i kakao och slå på färskpressad apelsinsaft. Du kan också använda 1 1/2 dl utspädd äppeljuice. Låt detta stå och svälla, blanda om väl och tillsätt lite vatten om blandningen blir för tjock. Smaksätt med rom eller punsch och konjak.
    3. Bred krämen i tjocka lager mellan tårtbottnarna. Låt tårtan med fyllningen stå och dra på svalt ställe, gärna till följande dag.
    4. Smält chokladen över hett vattenbad och slå upp den på en stor tallrik. Låt den stelna men inte bli riktigt hård. Dra över ytan med en tunn kniv och forma små chokladspån.
    5. Bred ett tunt lager aprikospuré över tårtan och runt kanterna. Strö rostad mandel på kanterna och garnera ovanpå med chokladspånen.

    Liknande recept

    2 h 30 min
    10-12

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben