Lax- och romtårta

Serverar: 10-12 portioner

Tid: 2 timmar 30 minuter

Denna mattårta blev en höjdare redan första gången! Helt utan majonnäs eller gelatin där creme fraiche smaksatt med fransk senap och lite dragon användes istället. Gör den gärna dagen innan så smakerna hinner sätta sig.

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 200 g kavring
  • 150 g kallrökt lax i skivor
  • 200 g varmrökt lax
  • 3/4 dl finskuren dill
  • 1 burk röd stenbitsrom
  • 2½ dl creme fraiche
  • 1 kryddmått peppar
  • Fransk senap
  • Dragon
  • Finhackad rödlök och dill till garnering
  • Instruktioner

    1. Smält smöret och skär brödet i bitar. Mixa brödet i matberedare eller med stavmixer. Tillsätt det smälta smöret under mixningen. Tryck ut blandningen på botten i en plastfolieklädd form, ca 24 cm i diameter. Ställ in i kylen i cirka 2 timmar.
    2. Fyllning: Skär den kallrökta laxen i mindre bitar. Ta bort ev skinn från den varmrökta laxen och mosa den med en gaffel. Rör ihop båda laxsorterna med dill, rom, creme fraiche, peppar och smaka av med fransk senap och lite smulad dragon.
    3. Lyft upp brödbottnen, ta bort plastfolien och lägg den på ett fat. Bred ut fyllningen och ställ i kylen fram till servering. Garnera strax innan med finhackad rödlök och dill.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben