Marockansk kyckling med saltinlagd citron och oliver

Serverar: 3-4 portioner

Tid: 1 timme

Det här är min variant av en underbar marockansk kycklingrätt (tillagad i den nordafrikanska grytan tagine), som jag åt på matmarknaden Le Marché des Enfants Rouges i Paris för några år sedan. Den saltinlagda citronen som ingår som smaksättare ger en aromatisk kick och går att köpa i de flesta arabiska livsmedelsaffärer. Jag gör min rätt i en vanlig stekpanna på spisen och serverar couscous och massor av färsk koriander till. Hur gott som helst!

Ingredienser

  • 9-12 bitar kycklinglår
  • 2 tsk paprikakrydda
  • 1/2 tsk caynnepeppar eller peperoncino
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1/2 tsk kanel
  • 1/2 tsk kardemumma
  • 1 kuvert saffran
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Rapsolja
  • 2 ½ – 3 dl kycklingbuljong på 2 tärningar
  • 1 stor gul lök, skivad
  • 2 morötter, skivade
  • 2 vitlöksklyftor, mortlade
  • 2 msk färsk ingefära, riven
  • 1 saltinlagd citron, hackad
  • 1 näve urkärnade oliver
  • 1-2 tsk harissa (stark nordafrikansk chilipasta/sås)
  • 1 tsk honung
  • Tillbehör
  • Couscous
  • Ev. ca 2 msk sultanrussin
  • Ev. ca 1 msk flagad mandel
  • 1 kruka färsk koriander, hackad
  • Instruktioner

    Blanda alla torra kryddor, doppa kycklingbitarna i kryddblandningen och täck väl. Öka mängden kryddor om det inte räcker till alla kycklingbitar. Låt stå ett tag i kylskåpet (gärna flera timmar). Koka upp kycklingbuljongen i en kastrull. Ställ åt sidan. Bryn kycklingbitarna i lite rapsolja på ganska hög värme i en stor stekpanna/gryta med lock. Ta ur kycklingen, behåll rapsoljeblandningen. Skiva löken och bryn den i rapsoljeblandningen på medelvärme. Ställ åt sidan. Mortla vitlöksklyftorna. Riv ingefäran. Skala morötterna och skär i ganska stora slantar. Hacka en saltinlagd citron mycket smått (ta bort ev kärnor). Tillsätt vitlök, färsk ingefära och morötter till lökblandningen i pannan. Låt fräsa en stund. Häll sedan i hackad saltinlagd citron, harissa, honung och oliver. Rör runt ordentligt. Häll på kycklingbuljongen, lägg i kycklingbitarna, ös över lite buljong och låt koka på medelvärme under lock i ca 15 min. Ta av locket, vänd på kycklingbitarna och avsluta utan lock under ytterligare 15 min, så att såsen kokar ihop och blir simmig. Koka upp saltat vatten till couscousen enligt instruktioner på paketet och låt stå i minst 5 min. Blanda ev i sultanrussin och flagad mandel. Servera den marockanska kycklingen med couscousen och toppa med hackad färsk koriander.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben