Mumsigt! Skall vara en av Gotlands godaste saffranspannkakor.
Ingredienser
1,5 dl ris
3 dl vatten
8 dl mjölk
1 g saffran
2 msk socker
2-3 cl sprit
1 msk mjöl
1,5 dl grädde
2 st ägg
1 dl mandel, skållad/skalad
Instruktioner
Koka in 1, 5 dl ris i 3 dl vatten.
När vattnet kokat in så häller du i 8 dl mjölk. Koka upp ordentligt. På med locket och ställ av det på ett varmt ställe i ca 7-8 timmar. Det ska gå riktigt långsamt, gröten ska bara svälla för att bli riktigt krämig.
Om du har bråttom så kan du koka det i 2 timmar på svag värme. Sen ska den svalna så att den blir ljummen.
Mortla 1 gram saffran med 2 msk socker. Därefter häller du i 2-3 cl sprit i morteln så att all saffransarom kommer fram.
Sedan häller du i 1 msk mjöl, 1,5 dl grädde i en bunke.
Tillsätt saffransmixen samt 2 ägg. Rör i 1 dl skållad/skalad och malen sötmandel. Rör om.
Blanda smeten med gröten.