Matbröd med frukt

Serverar: 1 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Ett mycket saftigt och gott matbröd med päron som ger lite sötma. Låter kanske konstig men blir mycket gott.

Ingredienser

  • 1 dl grahamsmjöl
  • 1,5 - 2 dl havregryn
  • 2,5 dl varmt vatten ca 60 grader
  • 1 sött päron (gärna på gränsen till övermoget)
  • 0,5 tsk fänkål (hel)
  • 0,5 tsk anis (hel)
  • 1,5 msk sirap
  • 0,75 tsk salt
  • 0,5 pkt jäst
  • lite ljummet vatten 37 grader
  • 4,5 dl fullkornsvetemjöl
  • Instruktioner

    1. Lägg grahamsmjöl, fullkornsvetemjöl och havregryn i bakbunken. Häll det heta vattnet över och låt stå en stund. Detta gör att det inte smular lika mycket om brödet. Skala päronet och ta bort kärnhuset. Riv, mosa eller finhacka och blanda ner i degen. Rör ut jästen i det ljummna vattnet. Mortla fänkål och anis och blanda med salt och sirap. Rör ner kryddorna och jästen i mjölblandningen. Arbeta ihop till en deg (den ska vara ganska kladdig). Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
    2. Ta upp degen och arbeta den lite lätt på bakbordet. Forma till en limpa och lägg i smord form eller gör 12 st portionsbröd. Låt jäsa övertäckt i ytterligare 30 minuter.
    3. Grädda portionsbröden i 225 grader varm ugn 10-15 minuter. Limpan gräddas i 175 grader varm ugn ca 30-40 minuter (beror på din ugn). Ta ut och låt kallna inlindat i bakduk.

    Liknande recept

    4.2
    3 h
    4
    8

    Kommentarer (1)

    maithab 3 januari 2009

    Det här måste jag prova i min bakmaskin. Jag kommer att göra om receptet lite för att anpassa det. Jag tror proportionerna blir bra men kommer att tillsätta fett istället för hett vatten för att få brödet mindre smuligt.

    Relaterade Artiklar

    Indonesisk matlagning
    Indonesier är förtjusta i maträtter med kycklig, höns, gris, ris och r...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben