Matjestårta i midsommartid

Serverar: 10-12 portioner

Tid: 5 timmar

Sticklök, vårlök = blastad gullök färsk för säsongen

Ingredienser

  • Botten
  • 200 g mörk kavring
  • 50 g smält smör
  • Fyllning
  • 2 gelatinblad
  • 250 g matjessillfileér
  • 3 msk spad
  • 5 dl kesella naturell
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 msk citronsaft
  • 1/3 dels bunt med gräslök
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Garnering
  • 1 stor hackad rödlök
  • 2 milda vårlökar
  • Instruktioner

    1. Finfördela kavringen i matberedaren, använd pulsknappen. Smält smöret och blanda ner det med kavringen, använd pulsknappen en liten stund till så du ser att smöret blandat sig med brödet. Tryck ut brödblandningen i en form med löstagbar kant. Ställ in formen i kylen med plastfolie över så kakan inte tar smak av andra produkter i kylskåpet. Låt den stå där i 30 min.
    2. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5 min. Tärna sillen. Krama ur gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull. Rör ihop kesellan med creme fraichen i en skål och smaksätt med matjesssillspadet, citronsaften, salt, vitpeppar och den finhackade eller klippta gräslöken. Blanda först ner lite av kesellablandningen sedan resterande. Rör ner sillen och häll över blandningen i formen. Låt den stå i kylskåp i 4 timmar ( Det går också bra att frysa tårtan). Täck tårtan med finhackad rödlök och vårlök innan servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben