Matjestårta i midsommartid
Serverar: 10-12 portioner
Sticklök, vårlök = blastad gullök färsk för säsongen
Ingredienser
Botten
200 g mörk kavring
50 g smält smör
Fyllning
2 gelatinblad
250 g matjessillfileér
3 msk spad
5 dl kesella naturell
2 dl creme fraiche
1 msk citronsaft
1/3 dels bunt med gräslök
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
Garnering
1 stor hackad rödlök
2 milda vårlökar
Instruktioner
- Finfördela kavringen i matberedaren, använd pulsknappen. Smält smöret och blanda ner det med kavringen, använd pulsknappen en liten stund till så du ser att smöret blandat sig med brödet. Tryck ut brödblandningen i en form med löstagbar kant.
Ställ in formen i kylen med plastfolie över så kakan inte tar smak av andra produkter i kylskåpet. Låt den stå där i 30 min.
- Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5 min. Tärna sillen. Krama ur gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull.
Rör ihop kesellan med creme fraichen i en skål och smaksätt med matjesssillspadet, citronsaften, salt, vitpeppar och den finhackade eller klippta gräslöken. Blanda först ner lite av kesellablandningen sedan resterande.
Rör ner sillen och häll över blandningen i formen.
Låt den stå i kylskåp i 4 timmar
( Det går också bra att frysa tårtan).
Täck tårtan med finhackad rödlök och vårlök innan servering.
Liknande recept
Kommentarer (0)