Matjestårta

Serverar: 8-10 portioner

Gott är det i alla fall och tårtan är ett perfekt komplement till midsommarens sillunch. Den skall stelna i kylskåpet i 3–4 timmar men kan gärna göras en dag i förväg.

Ingredienser

  • Matjetårta
  • 250 g kavring
  • 75 g smör
  • Fyllning
  • 3 st gelatinblad
  • 1 burk matjessill, à 200 g
  • 1 st röd lök
  • 2 dl crème fraiche, lätt
  • 250 g kesella, 10 %
  • 1,5 krm vitpeppar
  • 1,5 msk sillspad
  • 2 kruka färsk gräslök
  • Dekoration
  • Färsk gräslök
  • Ev. blommor, ätbara
  • Instruktioner

    1. Bryt kavringen i bitar och mixa den till smulor i matberedaren. Smält smöret och blanda ner det.
    2. Klä en form, ca 24 cm i diameter med avtagbar kant, med plastfolie. Häll i brödsmulorna och platta ut till en botten. Ställ in formen i kylskåpet.
    3. Blötlägg gelatinbladen. Låt sillen rinna av men spara spadet. Finhacka sillen. Skala och finhacka löken.
    4. Blanda sill och lök med crème fraiche och kesella. Smaksätt med vitpeppar och sillspad.
    5. Smält gelatinet i en liten kastrull på svag värme. Ta av från värmen och låt svalna en aning. Häll en sked av sillsmeten i kastrullen och blanda med gelatinet. Rör sedan ner blandningen i sillsmeten.
    6. Bred ut smeten i formen. Ställ matjestårtan i kylen i 3–4 timmar tills den har stelnat eller över natten.
    7. Lossa tårtan från formen med hjälp av plastfolien och flytta över till ett serveringsfat. Skär gräslöken fint och strö den över ytan.
    8. Dekorera gärna med gräslöksblommor.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben