Mazarinkaka med nötknäck

Serverar: 16 portioner

Ljuvlig nötglasyr täcker denna klassiker till kaka. Baka gärna kakan en dag eller två innan den ska avnjutas - den håller sig fint och blir saftig.

Ingredienser

  • Mördegsbotten
  • 3 dl vetemjöl
  • ½ dl socker
  • 100 g smör
  • 1 litet ägg
  • Fyllning
  • 50 g smör
  • 150 g mandelmassa
  • 2 ägg
  • 3 msk vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • Tosca
  • 100 g smör
  • 1 1/4 dl socker
  • ½ dl honung
  • 2 msk vetemjöl
  • ½ dl sötmandel
  • 2 dl hasselnötter
  • 1 dl valnötter
  • ½ dl russin
  • Instruktioner

    1. Blanda mjöl och socker i en matberedare. Finfördela smöret däri till en grynig massa, tillsätt ägget och arbeta raskt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter. Ställ formen kallt i ca 1 timma.
    2. Lägg smör, mandelmassa, ägg, mjöl och bakpulver i matberedaren, rör samman till en smet. Häll över smeten i mördegsskalet. Grädda kakan i ugnens nedre del i 200 grader ca 20 minuter tills fyllningen börjar ta färg.
    3. Blanda ingredienserna till toscan i en kastrull. Värm försiktigt under omrörning tills allt blandats och tjocknat. Fördela toscan försiktigt över kakan. Fortsätt grädda mitt i ugnen 15-20 minuter tills toscan fått en guldbrun ton.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben