Medaljbullar med vanilj

Serverar: 25 portioner

Dessa härliga smörbullar har en god smak av kardemumma. Som en frestande guldmedalj i mitten lyser den läckra mandel- och vaniljkrämen.

Ingredienser

  • 250 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 pkt jäst, 50 g
  • 1½ dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk mald kardemumma
  • 1 ägg
  • 15 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 3 dl marsánkräm
  • 200 g finskuren mandelmassa
  • Pensling
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl strösocker
  • 100 g smält smör
  • Instruktioner

    1. Gör fyllningen: Gör marsánkrämen enligt förpackningens anvisning. Låt krämen svalna. Blanda den rivna mandelmassan med vaniljkrämen. Ställ åt sidan.
    2. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt detgvätskan bli fingervarm, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Häll mjölkblandningen över jästen och rör tills den löst sig.
    3. Tillsätt socker, salt, kardemumma och ägg i degvätskan. Rör ner mjölet och arbeta degen blank och smidig. Spara lite mjöl till utbakningen.
    4. Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Dela degen i 25 bitar. Forma bitarna till runda bullar och lägg dem på bakpappersklädda eller smorda plåtar.
    5. Tryck ett djupt hål med tummen i varje bulle och fyll hålet med vaniljkrämsblandningen, gärna med en sprits.
    6. Låt bullarna jäsa en timma. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bullarna mitt i ugnen cirka 10 minuter eller tills de fått fin färg och känns lätta.
    7. Blanda vaniljsocker och strösocker i en djup tallrik. Pensla de varma bullarna med smält smör och doppa dem sedan i sockerblandningen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben