Medelhavets sol

Serverar: 4 portioner

Köttfärspaj i lite festligare tappning!

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 3 msk vatten
  • Fyllning
  • 1-2 gula lökar
  • smör och olivolja till stekning
  • 500 g nötfärs
  • 1-2 pressade vitlöksklyftor
  • ½ burk krossade tomater (ca 200 g)
  • 1 msk tomatpuré
  • ev. lite tacosås
  • 1 ½ tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • (½ tsk timjan)
  • (½ tsk rosmarin)
  • ½ -1 röd paprika
  • 1 dl riven ost/gratängost
  • ägg till pensling
  • 1 burk majskorn (ca 180 g)
  • 1 skiva citron
  • kryddgrönt till dekoration
  • Instruktioner

    1. Blanda mjöl och tärnat smör till en smulig massa i matberedare. Tillsätt vattnet och kör snabbt ihop till en deg. Lägg degen kallt.
    2. Fräs löken i en gryta i lite olivolja. Bryn färsen i smör i en stekpanna och lägg över i grytan efter hand. Pressa i vitlöken och rör om. Tillsätt övriga ingredienser utom paprika och ost. Koka köttfärsröran ca 10 minuter eller tills vätskan kokat in. Kärna ur och tärna paprikan, tillsätt i färsen. Låt röran svalna av något.
    3. Kavla ut pajdegen till en rundel, ca 33 cm i diameter. Smörj en pajform, ca 28 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Lägg i pajdegen och vik ner kanten innanför pajformen runt om. Lägg köttfärsröran i en bred rand utmed kanten. Strö över osten. Skär ett kors i mitten som är ca 15 cm långt. Skär ytterligare ett kors så att varje flik delas mitt itu. Vik de 8 flikarna över köttfärsröran och pensla flikarna och kanten runt om med uppvispat ägg.
    4. Grädda i 225 grader i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter eller tills degen fått fin färg.
    5. Häll upp majsen i mitten av ”solen” och dekorera med en skiva citron och örtkryddor. Servera med en blandad grönsallad, någon salsa och gräddfil.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Den nyttiga medelhavsmaten
    Det börjar bli vår och för många snart dags att planera sommarsemes...

    Veckans erbjudande!
    Dröm dig bort till sommarvärme och semestertider... Köp Medelhavsmat d...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben