Medelhavsgratäng med havre

Serverar: 4 portioner

Sydligare breddgrader möter svensk havre i den här färgglada och läckra gratängen. Laktosfri, glutenfri och äggfri.

Ingredienser

  • 1 zucchini
  • 1 aubergine
  • 1 röd paprika, finhackad
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, rivna
  • 1 dl svarta oliver, finhackade
  • ½ dl kapris
  • 1 dl soltorkade tomater, i mindre bitar
  • 2 dl havregryn, Ren havre
  • 4 dl vatten
  • 2 burkar krossade tomater, á 400 g
  • 1 burk Oatly påMackan, 150 g
  • ½ kruka basilika
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Topping
  • 1 citron, skivad
  • 1 dl svarta oliver
  • 2 msk kapris
  • Några färska basilikablad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Skiva zucchini och aubergine tunt på längden. Grilla skivorna i en grillpanna eller stek i en stekpanna. Lägg åt sidan. Fräs lök, paprika, oliver, kapris och soltorkade tomater i lite olja. Det ska bli mjukt. Rör ner havregryn och vatten. Låt allt koka ihop till en gröt i några minuter. Smaka av med salt och peppar. Ta kastrullen från sidan och låt allt svalna något
    3. Lägg en klick av gröten på varje zucchini- och aubergineskiva. Rulla ihop och lägg ner i en gratängform med skarven neråt. Häll över de krossade tomaterna. Mixa ihop Oatly påMackan och basilika med en stavmixer. Bred ut över gratängen och gratinera allt i 40 minuter.
    4. Strö toppingen över gratängen och servera!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben