Mexikansk kött och potatispaj

Serverar: 4 portioner

Tid: 30 minuter

Fick den i veckan från Mexiko, mycket god och lätt att göra.

Ingredienser

  • 500 g lammfärs eller nötfärs
  • 1 stor morot, hackad
  • 2 lagerblad
  • 5 dl buljong
  • 40 g smör
  • 2 lökar, hackade
  • 2-3 vitlöksklyftor, hackade
  • 2 blekselleristjälkar
  • 2 msk olivolja
  • 1-2 dl rött vin
  • 4 msk tomatpuré
  • 1-2 tsk chipotle paste (Santa Maria)
  • 200 g djupfrysta ärtor
  • 2 msk worcestershiresås
  • 2 dl urkärnade gröna oliver
  • 2 msk kapris
  • 2 hårdkokta ägg
  • 1 tsk timjam
  • 1-2 tsk kanel
  • Salt
  • Peppar
  • Potatis mos till att täcka pajen
  • 1 kg mjölig potatis
  • 80 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 2 äggulor
  • 3 dl riven goudaost
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Hacka lök, morot, blekselleri i små kuber. Värm lite smör med olja, stek grönsakerna tills löken är genomskinlig. Lägg i köttfärsen och låt den steka med, sära på köttet med en gaffel eller sked så det blir smulor, lägg i lagerbladen.
    2. När all saften har sugits upp lägger man i tomatpurén och låter den stekas med ett par minuter, späd med buljongen, lägg i rödvin, oliver, kapris, chipotle paste och russin. Låt den småkoka på låg temperatur i ca 45 minuter, tills nästan all vätska har kokat in. Lägg i de hackade äggen, djupfrysta ärterna, låt det koka några minuter mer tills ärtorna är färdigkokta.
    3. Koka och blanda potatismos, lägg i riven ost blanda väl. Smöra en ugnsfast form och häll i fyllningen. Spritsa eller lägg moset över hela fyllningen, dutta med lite smör ovanpå moset, om pajen är varm räcker det att sätta in den i ugnen i ca 20 minuter eller till den fått vacker färg. Om pajen är kall när den skall in i ugnen så sätter man in den i 190 grader i en timma. Låt den vila minst 15 minuter innan den serveras. Gott med en god sallad och en kall öl till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben