Mexikanska Mole

Serverar: 8 portioner

Tid: 3 timmar

Mexikos nationalrätt som tar en stund att tillaga

Ingredienser

  • Kalkon á 4 kg eller 2 kycklingar eller 4kg kyckling filé
  • 1 tsk salt
  • 12 torkade chilipepparfrukter
  • 1 lit hönsbuljong
  • 3 dl sötmandel
  • 3 dl jordnötter
  • 2 medelstora lökar
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 dl russin
  • 2 msk sesamfrön
  • 1 stor klyfta vitlök
  • 1/2 tsk malen kanel
  • 1/2 tsk malen kryddnejlika
  • 1/2 tsk malda korianderfrön
  • 4 msk socker
  • 1 tsk svartpeppar
  • 100 g osaltat smör
  • 90 g kakaopulver utrört i 1 dl buljong
  • Garnering
  • sesamfrön
  • persilja
  • Instruktioner

    1. Stycka kalkonen i 8-10 bitar eller kycklingarna i 4 bitar vardera eller filerna i bitar. Lägg bitarna i en stor gryta, häll på 1 tsk salt och vatten så den täcker köttet. Koka upp, täck med lock och låt sjuda 45-60 min eller tills köttet är färdigkokt. 2. Dela pepparfrukterna och skrapa ur fröna. Finfördela pepparfrukterna och häll på 5 dl kokande hönsbuljong, låt dra ca 30 min. 3. Skålla och skala mandeln. Skala lökarna och skär dem i medelstora tärningar. Skala och finhacka vitlöksklyftan. 4. Häll pepparfrukterna med buljongen i matberedaren tillsammans med mandel, jordnötter, lök, tomater, sesamfrö, vitlök, kanel, kryddnejlika, koriander, socker, salt och peppar. Kör på hög hastighet till en slät puré. 5. Smält ca 2 msk fett i en tjockbottnad stekpanna, häll i såsen (mole) och låt sjuda under ständig omrörning i ca 5 min. Tillsätt resten av buljongen (5 dl) och det utrörda kakaopulvret och koka under omrörning på svag värme i ca 5 min. Lägg på lock och ställ åt sidan. 6. Ta upp fågelköttet ur grytan och låt det rinna av väl över galler. Smält resten av fettet i en stor stekpanna och låt det bli riktigt hett. Lägg i köttbitarna och bryn dem väl runt om. Vänd dem ofta så att de inte bränns vid. Häll av fettet och häll molen över köttet. Täck med lock och sjud ca 30 min eller tills köttet är genomlagat. Ös då och då. 7. Lägg upp köttet på ett förvärmt fat och skeda såsen över. Garnera med sesamfrön och lite persilja. Servera med ris och franska bröd.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben